Колко често и защо трябва да се почиства зъбният камък?

  • 0

Колко често и защо трябва да се почиства зъбният камък?

Category : Uncategorized

Сам по себе си зъбният камък не е патогенен, но неговата грапава повърхност е идеално място за ретенция на патогенни микроорганизми. Порьозната му структура го прави резервоар на токсични бактериални продукти, вредни за съседните венечни структури. Според локализацията си се дели на надвенечен (супрагингивален) и подвенечен (субгингивален). Надвенечният зъбен камък се наблюдава по клиничната корона на зъбите около венечния ръб. Цветът му е различен – от светложълт до тъмнокафяв. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. Той е с по-мека консистенция и по-лесно се почиства от подвенечния.
periodontal-scaling
Подвенечният  зъбен камък се открива трудно дори при клиничен преглед. Той е разположен дълбоко във венечния джоб, има серумен произход и почистването му е доста трудно. Тъмният му цвят може да прозира през тънкия венечен ръб. Редовното почистване на зъбния камък (от стоматолог) и недопускане натрупването на плака (ефективно миене на зъбите) е гаранция за здрави зъби, свеж дъх и чаровна усмивка.
Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог. Това почистване се нарича скалинг. Традиционно скалингът се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.

Ултразвуков скалинг

Ултразвуковият апарат за почистване на зъби се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно – фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници ултразвукът не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.
Пациенти, които носят пейсмейкър, не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звукът от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако Вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване.
Полиране
След скалинга е препоръчително да се направи полиране. В момента са популярни два типа полиране профи джет полиране и полиране с паста, гумички и четки.
Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода, смесена със сода за хляб, върху повърхността на Вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.
Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата, съдържаща абразиви и флуориди, се нанася върху гумичките и съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.
Както профи джетът, така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода работят добре и отстраняват ефективно налепите и петната.

Leave a Reply

Archives